Българинът яде двойно повече месо, отколкото плодове

пилешки бутчета

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове.

Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 милиона пилета отиват сготвени на трапезата.

Това показват данните на Министерството на земеделието и храните, цитирани от вестник Монитор.

По-голямата част от пилетата са хуманно убити в кланици, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи. Общо изядените тонове пилешко са 109 640.

Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото.

За сравнение изядените плодове годишно са едва около 103 хил. тона.

Статистиката показва, че ядем двойно повече месо, отколкото плодове.

Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг, от други животни – 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо като причините са по-високите цени на този вид мръвка, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Животински пазари пък има на 28 места, основно в по-малките провинциални градове. Те се организират традиционно в неделя и там се продават живи животни, които могат да се заколят вкъщи.

Всичките продажби и производство на месо се проверяват и контролират от МВР, Агенция Митници, НАП и Агенцията по безопасност на храните.

Снимка на пилешки бутчета: Майкъл Еклес