ВИДЕО: Българин откри неутрализитор на коронавируса (ОБНОВЕНА)

д-р Димитров

Българин откри мини антитяло, което неутрализира коронавируса.

Учени от Университета на Питсбърг, САЩ, откриха биомолекула, която може да неутрализира коронавируса, който причинява Ковид-19. Те са извършили бърз анализ на 100 милиарда потенциални молекули, които могат да се свържат с коронавирусния S-протеин, участващ в инфекцията.

Екипът е ръководен от родения в България и завършил Софийския университет Димитър Станчев Димитров, доктор по инфекциозни заболявания, който е и директор на Центъра за терапия с антитела към медицинското училище на Университета в Питсбърг, се посочва в сайта на университета на 15 септември 2020 г.

Д-р Димитров е и главен автор на проучването и един от първите, е един от първите, които откриват неутрализиращи антитела за оригиналния коронавирус на SARS през 2003 г. През следващите години неговият екип открива мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително тези, причинени от вируси MERS-CoV, денга, Хендра и Нипа. Антителата срещу вирусите Хендра и Нипа са оценени при хора и са одобрени за клинична употреба на състрадателна основа в Австралия.

Ето защо Димитров и неговият екип се заеха да изолират гена за едно или повече антитела, които блокират вируса SARS-CoV-2, което би позволило масово производство на лекарство. През февруари 2020 г. д-р Уей Ли, помощник-директор на Центъра за терапевтични антитела на Университета на Питсбърг и съавтор на изследването, започна да пресява големи библиотеки с компоненти на антитела, направени с помощта на човешки кръвни проби, и намери множество кандидати за терапевтични антитела, включително компонента за производство на лекарство Ab8, за рекордно кратко време.

При изследванията учените се съсредоточили върху протеиново съединение, което е десет пъти по-малко от цяло антитяло с пълна дължина, което, сливайки се с част от имуноглобулина, образува Ab8 и придобива функциите на антитяло с пълна дължина.

По-нататъшни експерименти показват, че дори най-ниските дози Ab8 значително намаляват броя на вирусни частици в заразени с коронавирус лабораторни животни – мишки и хамстери.

Учените отбелязват, че малкият размер на молекулата увеличава способността ѝ да се дифузира в тъканите, помага за по-добрата неутрализация на вируса, а също така позволява приложението на лекарството чрез вдишване.

коронавирус

Освен това изследователите заключават, че компонентът Ab8 не се свързва с клетките, като по този начин минимизира негативните странични ефекти.

„Ab8 е не само с потенциал за успешна терапия на COVID-19, но също така може да се използва, за да се предпазят хората от заразяване с SARS-CoV-2“, каза съавторът д-р Джон Мелърс, ръководител на отдела по инфекциозни болести към училището по медицина на Университета на Питсбърг. „Антителата с по-големи размери са действали срещу други инфекциозни заболявания и са се понасяли добре, което ни дава надежда, че може да бъде ефективно лечението на пациенти с COVID-19 и за защита на тези, които никога не са имали инфекцията и не са имунизирани“, допълва той.

Новосъздадена от Университета на Питсбърг фирма вече е лицензирала Ab8 за световно разработване.

„То стана готово за една седмица. Беше публикувана вирусната последователност на нуклеотидите някъде към края на януари, ние мигновено след това синтезирахме вирусната частица и някъде към края на февруари имахме антитялото. И даже имахме патент. Просто много бързо, много по-бързо отколкото всички останали. Останалите даже големи компании през март ги откриха техните антитела. Но ние сме малка група и за нас трае доста дълго време да характеризираме антитялото“, заяви д-р Димитър Димитров за БНТ.

Научният труд е публикуван в специализираното издание за молекулярна биология Cell на 4 септември 2020 г.

Ето и кратко видео за откритието (на английски език):

Репортаж на БНТ по темата, излъчен на 20 септември 2020 г.:

Снимка на д-р Димитров: Университета на Питсбърг; илюстрация на молекулярната архитектура на вируса SARS-CoV-2: Twitter.com/CellCellPress