Българите предпочитат зимното часово време


часовник

Половината българи предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време.

Европейската комисия предложи от 2019 година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

Социологическа агенция Екзакта Рисърч Груп в свое национално представително проучване тестира обществените нагласи по темата. В периода 28 септември – 5 октомври, по домовете им бяха интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места.

48% от участвалите в изследването предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

Zdraven.bg припомня, че именно зимното часово време е астрономическото, а лятното – при което то се измества обикновено с 1 час по-напред, е въведено в България на 1 април 1979 година. След многобройни дебати за вредата върху здравето със смяната на часовото време два пъти годишно и проведен онлайн референдум, гражданите на Европейския съюз решиха най-после да бъде спряна тази изкуствена и нездравословна смяна.

Снимка на будилник в снега: Юлита

loading...