Българите пренебрегват проблемите със съня

сънливост

Кои симптоми на разтройство на съня българите най-често пренебрегват?

Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често пренебрегват важни симптоми, които могат да бъдат показатели за разстройство на съня или други заболявания. Това казват експерти от Българското дружество по сомнология пред БНТ.

Някои от симптомите, които най-често пренебрегваме или смятаме за нормални са шумно хъркане, скърцане със зъби, повишена сънливост през деня, неспокоен сън и често ставане.

Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по сомнология, казва, че всеки има такива симптоми, но никой не ги смята за важни, защото не се замисля за съня си.

Сънят е много неделима част, общо взето, от нашата физиология, така, както се замисляме за това, какво трябва да правим през деня, какво трябва да свършим през деня, така трябва да се замислим и как спим през нощта, допълва той.

Разстройствата на съня често водят и до произшествия на пътя. В Америка сънливостта е отговорна за 20% от пътно-транспортните произшествия на по междуградските пътища. В България няма официална статистика, но от декември 2015-та година в Европа се прилага Директива на Европейския съюз, която задължава кандидат-шофьорите да бъдат изследвани за тази болест.

Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по сомнология, каза: Евентуално може да се започне с хората, които са пострадали при катастрофи, които са заспали зад волана и в последствие вече професионалните, които шофират продължително време, а от там вече и любителите. Това става със законови промени, с воля от държавата, с помощ от наша страна като Българско дружество по сомнология и неправителствени организации.

Снимка на сънен мъж: Д. Синкрел Терасидиус