Българите рязко затъпяват


Национална библиотека

Вече рухва митът, че българите са сред най-умните в света.

Изследване от Европейска фондация за подобряване на качеството на живот (Eurofound), публикувано през юли 2016 г., около 22% от младите, между 15 и 24 години, нямат нито образование, нито работа, което е най-високият ръст на младежка безработица в цялата история на ЕС. А най-лошото е, че нямат желание за нито едното от двете. С това България излиза на челно място по затъпяване на населението в Европа.

Според проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН близо 300 000 млади хора излизат от средното образование без никаква мотивация да продължат да учат, основно заради липсата на перспектива и неразвитостта на добри образователни програми.

Проучване на НЦИОМ през 2013 г. показва, че 53% от младежите в България предпочитат висок стандарт на живот пред образование.

Това още повече се засилва от данните от изследване на Галъп Интернешънъл, направено по повод 24 май, че 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година. То е проведено сред 819 пълнолетни българи между 4 и 11 май 2017 г.

През 2016 г. седми остава ученик в България е останал без диплома за средно образование заради двойка на матурата, показва статистиката от Министерството на образованието. Според изчисленията на МОН това са 14,97% от випуск 2016. През 2017-та двойките на матурите леко намаляват в абсолютен брой, но и зрелостниците са по-малко.

Според статистически анализ на Лин и Ванхейвън България е на 43-то място от 134 държави по среден коефициент на интелигентност в света и на 31-во от 44 държави в Европа.

Снимка: Денис Джарвис

loading...