Българите са изпили половин милиард литра бира през 2023 г.

бири

През 2023-а са продадени общо 507 милиона литра пиво в България.

В България намалява консумацията на бира. Това показват данните на Съюза на пивоварите в България (СПБ), обявени на годишното общо събрание, проведено на 19 март 2024 г., цитирани от БТА.

През 2023-а са продадени общо 507 милиона литра пиво в България. Това означава, че средно в страната ежедневно се купуват по 1 390 000 литра от пенливата напитка.

Така се наблюдава спад от 3% в продажбите на бира у нас в сравнение с 2022 г.

По данни на Агенция „Митници“ към 31 декември 2023-та година у нас са регистрирани 40 пивоварни предприятия. От тях големите компании са три, малките и средни пивоварни са 6, а останалите 31 са микропредприятия. Членовете на Съюза на пивоварите произвеждат 99% от бирата в България и общо имат пазарен дял от близо 95%.

7 нови бири са добавени към основното продуктово портфолио на компаниите от СПБ. Между тях са и модерните сред потребителите стилове ИПА и стаут.

На годишната си среща СПБ отчетоха и сериозния принос на българските учени за развитието на пивоварната наука. През последните 2 години са осъществени 6 нови изследвания и научни задачи. Те включват разработване на нов микробиологичен метод за контрол на микроорганизмите в бирата, решения за повишаване на антиоксидантите и витамините в пивото, актуално изследване за В-витамините в бирата и обзорни научни доклади за функционалните ефекти на пивото. Стотиците международни научни изследвания за ефекта от умерената консумация на бира, както и силното развитие на асортиментите на безалкохолните и нискоалкохолни бири вече ясно показват, че пивото може да бъде част от балансирания начин на живот, посочват от СПБ.

Сред амбалажа от бира стъклените бутилки имат дял от 21%, пластмасовите са 48%, кеновете – 26% и кеговете – 5%. Видимо продължава тенденцията за намаляване на дела на пластмасовите бутилки и увеличаване на дела на кеновете, твърдят от СПБ.

Снимка на бири: DesignDraw DesignDrawArtes / Pixabay