Българите са изяли 12 хиляди това сирене с примеси през 2023 г.

сирене в капан за мишки

Българите сме изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина: или е измама, или продуктите отиват в ресторантите, твърди Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

„Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини. През последните няколко години ние вече не виждаме имитиращи продукти в супермаркетите. Или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“ на 14 януари 2024 г.

„Над 10 години продължава борбата с имитиращите продукти. Те се появиха преди около 15 години, и оттогава все още имат трайно място в страната. Щом през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини, то или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата“, обясни Николов.

Той уточни, че ако е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да проследява и да показва на хората къде отиват тези 12 000 тона. „Заслужаваме на първо място да знаем, а след това да мислим как това да се пресече“, съветва Богомил Николов.

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ поясни, че когато пазаруваме кашкавал и сирене в магазините, най-вече цената може да ни подскаже за качеството. „Ако цената е прекалено ниска, това е гаранция, че се постига чрез внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не искам да казвам, но е ясно, че сирене под 15-16 лв./кг. няма как да бъде истинско“, смята Николов.

Той отбеляза, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. „Човек, който произвежда по БДС, не би си позволил така лековато да си рискува името. Ако бъде разобличен, това ще бъде много лош удар за него“, коментира Богомил Николов, след което уточни, че за него проблемите са най-вече в местата за обществено хранене. „Ние искаме БАБХ да проверява активно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че масово те са с влагане на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, отколкото със сирене, в което има палмово масло“, съветва експертът.

Снимка на сирене в капан за мишки: Rudy & Peter Skitterians / Pixabay