Българите сме недоволни от лекарите и цените на лекарствата

Цели 42% от българите смятат, че здравната система у нас става все по-зле, сочи социологическо проучване на Галъп Интернешънъл, проведено в началото на октомври 2008 година.

Други 44% пък смятат, че тя стои на една място и не се развива. Едва 10 % от българските пациенти смятат, че здравеопазването върви към по-добро.

Най-сериозните проблеми, с които болните са се сблъскали през последните 12 месеца, са високите разходи за лекарства и липсата на квалифицирани лекари и медицински персонал. България продължава да е сред държавите, в които личните разходи на пациентите за лекарства са сред най-високите в Европа – 56 % от общите разходи за лекарства.

Държавата осигурява едва 40 лв. на глава от населението годишно, докато в страните от Европа тази сума е многократно по-висока. Във Франция е 622 лв., за Германия 614 лв., за Унгария 223 лв., за Словакия 252 лв., събощи агенция БГНЕС.

Всеобщо е мнението сред пациентите, че институциите отговорни за лекарствената политика са неефективни и не правят нищо за подобряване достъпа на лекарства за пациентите. Близо 70 % от анкетираните споделят, че разходите за лекарства затрудняват техния семеен бюджет, а 18 % дори са прекратявали лечение по финансови причини.

Снимка: Shutr