Българите спортуват най-малко в Европа

Българите спортуват най-малко в сравнение с останалите страни в Европейския Съюз, сочи статистика.

Някои европейци обичат да се упражняват, докато други се опитват да избегнат всякаква физическа активност, показва проучване на Европейската комисия, публикувано в сайта за бизнес новини quarts.com.

Шведите спортуват най-много в Европа, а българите не могат да станат от дивана, констатира авторът на новината Роберто Фердман, цитиран от агенция БГНЕС.

Изглежда скандинавците не само са най-щастливите, но и най-здравите. 9% от шведите, 14% от датчаните и 15% от финландците никога не са се упражнявали.

В другия край на класацията са българите с тревожно висок процент – 78% от населението няма никаква физическа активност. Следват малтийците – 75% , португалците – 64%, румънците – 60% и италианците – 60%.

Средният процент на европейците, които не спортуват, е 42%.

Изследването очертава една интересна тенденция – гражданите в северната част на ЕС са най-активни физически.

Картината леко се променя, когато се включат физически дейности като колоездене, танци и градинарство. Португалия , Малта, Кипър и България все още са на върха на класацията съответно с по 60% , 57% , 57% , и 51 % от жителите на тези страни, които споделят, че никога не са се занимавали с тези три дейности. Пропорциите при северняците отново са малки – шведите – 4%, холандците – 6%, датчаните – 6% и финландците – 7%.

В Швеция любовта към спорта върви ръка за ръка със здравословния начин на живот. Шведите живеят средно по 80 години, което по данни на ЕК е най-голямата продължителност на живота в изследваните страни. Българите отново са на дъното със 71 години живот.

Снимка: Цветанка Костова

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: