Българите ядат мазни храни 7 пъти повече и пият 4 пъти повече отколкото преди половин век

Българите ядат мазни храни 7 пъти повече и пият 4 пъти повече отколкото преди половин век, сочи статистика.

Българите консумират животински мазнини седем пъти повече отколкото преди 50 години, а консумацията на алкохол се е повишила четири пъти.

Консумацията на алкохол се е повишила с четири пъти спрямо тогава, а приемането на захар – пет пъти над нормата, каза на пресконференция ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев, с която се отбелязва 24 октомври като Международен ден за борба със затлъстяването, съобщи БНР.

По думите на д-р Ханджиев е важно не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-удачно те да се сготвят, така че да бъдат запазени хранителните им качества.

Диетично приготвените продукти могат да предпазват от сърдечно-съдови и стoмaшно-чревни заболявания, посочи специалистът. Според него концепцията “здравословно и вкусно готвене” трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.

Статистика сочи още, че у нас 5% от децата между 13 и 17 годишна възраст са със затлъстяване, а 22% – с наднормено тегло.

Традиционната балканска кухня по принцип е здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, посочи д-р Ханджиев. Той даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са използвани пред 100 години за пържене с минимално количество мазнина.

Снимка: hellochris