Българите ядат по 36 кг захар годишно

Половината от българите злоупотребяват с консумацията на захар, а всеки един яде средно по 36 кг на година, а преди век – до 2 кг.

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар и така вреди на собственото си здраве. Това сочат данни от анализ на Национален център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) за здравословния начин на живот на българите.

Годишно българинът консумира по 36 кг захар. Това на практика означава по 100 гр на ден, или 7 супени лъжици. Преди близо век употребата на този продукт у нас се е свеждала едва до 2 кг на година.

По препоръки на експерти от Световната здравна организация (СЗО) – здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10% (и дори по-ниска) от общия процент на ежедневно набавяните калории.

Според анализа на НЦОЗА, цитиран от агенция БТА – почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80% от българите консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, придружена с по 1-2 лъжички захар. Много по-малко от българите предпочитат чай – около 30 на сто, но отново с консумация на 1-2 лъжички захар.

Прекалената употреба на захар от българите е съпроводена и от липсата на някои основни навици за здравословен живот: диета по собствено желание спазват едва 15 на сто от мъжете и 25% от жените в България.

Освен това около 50% от българските мъже и 45% от жените – прекарват в седнало положение близо 5 часа дневно.

Рядко или никога не са спортували съзнателно около 80% от мъжете и 30% от жените у нас.

По тази причина почти всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.

Защо наричат захарта “бялата смърт”.

Захарта придава приятно чувство за сладост при хранене, поради което продуктите, съдържащи захар, много често са предпочитани в менюто.

Бялата рафинирана захар, която толкова често използваме всекидневно, е източник само на празни калории и не доставя на организма други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини, коментират експерти.

Захарта осигурява най-бързо енергия на организма както при физически, така и при умствен труд. Редица продукти обаче съдържат повече калории отколкото захарта, но тя се усвоява най-бързо и лесно от организма и много често се преработва и натрупва под формата на ненужни мазнини.

Медът, петмезът и мармаладите са носители на витамини, микроелементи, органични киселини и други полезни съставки, докато захарта доставя само празна енергия. Ето защо медиците обичат да казват, че бялата рафинирана захар носи повече горчивини за хората, пристрастени към нейния прием.

Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до прекалено голям прием на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет от тип 2, зъбни кариеси и още куп заболявания. Смята се също, че прекалената употреба на захар е основна причина за появата на рак, тъй като раковите клетки основно се хранят с глюкоза.

Консумацията на много захар води до така наречените хронични незаразни болести. Бум има в сърдечно-съдовите болести. Влошава въглехидратната ни обмяна. Излишните захари винаги се трансформират в мазнини, което води до свръхтегло. Има риск от развитието на диабет. Не на последно място прекомерното консумиране на захар носи риск от развитие на някои ракови заболяванията, коментира пред Нова телевизия проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Много са препоръките към хората, злоупотребяващи с приема на бяла захар, и те основно се фокусират в две посоки: тотално ограничаване приема на захар и нейното заместване с други продукти – мед, медни продукти, кафява захар, подсладители.

Най-ефективен начин обаче си остава включване във всекидневното меню на плодове и зеленчуци.

Препоръчителната норма от захар за един възрастен човек са около 60 грама на ден, съветват от СЗО. Това количество захар се съдържа в около 5-6 бисквити или 50 грама шоколад. Досегашните ни препоръки за консумация бяха по 50 гр на ден, или три супени лъжици. Сега Световната здравна организация препоръчва намаляване двойно на това количество, допълни специалистът.

В същото време това количество захар може да бъде набавено от портокалов сок (една чаша сок съдържа 20 грама захар) или ябълки (в една ябълка има около 10 грама захар). В други често употребявани от хората храни като моркови, лук, картофи – наличието на захар е наполовина (по 5 грама в един морков, картоф или глава лук).

Заместването на няколко лъжички захар дневно за организма с 400 грама плодове може да спаси около 1,7 милиона души по света от вредните последици от приема на “бялата смърт”, отчитат от СЗО.

Относно кафявата захар, която се смятана за по-полезната, д-р Байкова обясни, че тя е с малко по-голямо съдържание на минерали. Не е толкова пречистена и в нея има остатъци от растенията, от които се добива. В този смисъл е малко по-полезна, но калориите са почти еднакви с тези в бялата.

По думите на д-р Донка Байкова е хубаво вместо захар, да се използва пчелен мед, в който има над 400 полезни съставки. За разлика от него захарта съдържа само една, но и тя е със съмнителна полезност. Децата пък трябва да бъдат поощрявани не с шоколади и бонбони, а с плодове.

Снимка: Cassio Oliveira