България в национална грипна епидемия от 6 ноември 2009

Министерство на здравеопазването обявява национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.

В този момент болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите пет учебни дни. Здравното ведомство препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

По-рано Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве обяви грипна епидемия от 9 ноември в София, припомня dariknews.bg. В столицата се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от грип и остри респираторни заболявания. Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива на заболеваемост. Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30 на сто от населението. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20 – 60 г.

От понеделник всички училища в София излизат в грипна ваканция. Това става ясно от писмо на началника на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева до директорите на училищата. В писмото се казва, че министърът на образованието, младежта и науката ще обяви за неучебни дните от 9 до 13 ноември във всички държавни, общински и частни училища на територията на София. В писмото си до директорите Ваня Кастрева настоява директорите своевременно да уведомят за грипната ваканция родителите и учениците. Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

Здравният министър Божидар Нанев обясни пред журналисти в кулоарите на парламента, че се водят преговори с други страни да ни предоставят за закупуване ваксини, докато ни бъдат доставени тези, които страната ни е поръчала от  производителите. Нанев призова да не се всява паника в обществото.

Ето и някои съвети как да се предпазим от свинския грип и какво да правим, ако се появят първите симптоми за заболяването:

Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения. Във връзка с това се препоръчва на гражданите да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена. При поява на грипни симптоми се препоръчва веднага да се консултираме с личните си лекари. При грипна епидемия е по-вероятно да сме болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не бива да се лекуваме сами. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага трябва да се консултираме с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за здравето ни.

Препоръчва се още хранене с разнообразна лека храна и пиене на много течности. Ограничете контактите си с членовете  на своето семейство и други хора, съветват още от инспекцията.

Снимка: sxc.hu