България е водеща по смъртност от инсулт

България е водеща страна по смъртност от мозъчен инсулт, обявиха медици.

България е водеща в света по смъртност от мозъчен инсулт. На Световния форум по неврология, който се открива на 18 октомври 2013 г., страната ни ще предложи да се осигури задължителен профилактичен преглед с ултразвук за сърдечно-съдови заболявания за хората над 50-годишна възраст.

Това обяви професор д-р Екатерина Титянова по БНР, цитирана от агенция БГНЕС.

Мотото на Световния форум е да направим невросонологията приложима за пациента. Става дума за ултразвуковата диагностика за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Ще предложим отново на Лекарския съюз и на Здравната каса веднъж годишно да има преглед на съдовете с ултразвук. Ние ще намерим механизъм това да се реализира, за да може поне населението, което е с по-висок риск от развитие на мозъчно-съдова болест, да бъде обезпечено с едно изследване годишно по Здравна каса, каза още професор д-р Екатерина Титянова.

Във всички болници у нас има доплерови апарати. В големите болници в България има и второ ниво с образен и необразен ултразвуков метод. В университетските клиники има и трето ниво апаратура, изцяло визуално изследване.

Според професор д-р Титянова този метод в ръцете на необучения специалист е изключително вреден. Може грешно да постави диагноза и пациента да бъде насочен към лечение, което да не е подходящо за него. Не е рядко явление, особено за лекари, които не са невролози, а използват ултразвуковите методи за оценка на степента на стеноза на мозъчните артерии. На световния форум 50 наши студенти ще бъдат обучени да работят с техника с ултразвук.

Снимка: Akira Ohgaki