България е лидер по пушене в Европа

българка пуши

България е №1 по пушачи в Европа

Един от всеки 4 жители на Европейския Съюз е пушач, а България оглавява класацията.

България е първо място в Европейския съюз по брой на пушачите над 15-годишна възраст на глава от населението – 34.7%, съобщава статистическата служба Евростат.

Страната ни е следвана от Гърция с 32.6 процента, сочат данните, обявена н а7 декември 2016 г..

Най-малко са пушачите в Швеция – само 16.7%, а предпоследното място се заема от Великобритания със 17.2%.

Общо 24% от населението на Европа са пушачи. Предобладават мъжете като 28.7% от тях са пушачи, а процентът при жените пушачки е 19.5%.

Най-сериозен е проблемът с пасивното пушене в Гърция, където близо две трети от населението или 64.2% ежедневно вдишват цигарения дим на други хора. Това поставя страната на първо място в Европейския съюз по рискове за здравето, причинени от пасивно пушене, отбелязва Евростат.

На второ място по пасивно пушене се нарежда Хърватия с 44.7%, а България е на трето място с 40.5% от жителите, които са изложени ежедневно на цигарен дим в затворени помещения. Най-нисък процент пасивни пушачи са жителите в страните като Швеция (5.9%), Финландия (6.3%) и Португалия (8.6%).

тютюнопушене в ЕС

По данни на СЗО тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото пасивно пушене.

Снимка: Юлиана Николова; графика: Евростат