България е на последно място в ЕС по ползване на ваксини срещу грип

България е на последно място в ЕС по използване на противогрипните ваксини за профилактика в Европа.

Тази статистика обяви по Дарик Радио националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. В началото на октомври 2011 г. беше оповестена статистика, според която 72% от хората, които боледуват от грип, са на възраст над 60 години. В същото време хората над тези години не се ваксинират, а едва 4% от населението си правят имунизации по принцип.

Грипните щамове, които се очакват тази година и са включени в състава на ваксините, са Калифорния – пандемичният вирус, който от две години циркулира, Пърт и Брисбейн, каза доц. Кожухарова.

Препоръките на Съвета на Европа във връзка с по-ранни препоръки на Световната Здравна Организация са до 2014-2015 година да бъдат ваксинирани 75% от хората в рисковите групи, които включват възрастните над 65 години, страдащите от хронични заболявания и медицинския персонал.

Според Националния консултант по епидемиология в България причината за неизползването на противогрипни ваксини не е само в парите. Доц. Кожухарова посочи, че има хора, които не ползват ваксините, а в същото време харчат повече пари за лечение и хомеопатични препарати например, при които напоследък се слага равенство с ваксините. „Проблемът е може би в неразбирането на истинското същество на заболяването грип, което може да бъде много опасно“, допълни доц. Кожухарова.

Доц. Кожухарова изрази мнение, че е редно да има Национална програма за борба с грипа и хората да бъдат по-информирана за заболяването, последиците от него и профилактиката.

Снимка: Daniel Paquet