България е сред първите в Европа по разпространение на хепатит

България е сред първите в Европа по разпространение на хепатит, сочи статистиката.

България е на едно от първите места в Европа по разпространение на хепатит. 8% от населението е инфектирано с вируса на хепатит B и около 1.5% с хепатит С. Това сочат данни на Националното сдружение за борба с хепатита Хепасист.

Годишно от вирусен хепатит в света умират четири пъти повече хора отколкото от СПИН. В повечето случаи инфекцията протича без симптоми, което от своя страна прави откриването му сравнително рядко и най-често случайно. Повечето хора не различават острия хепатит А, известен като „болестта на мръсните ръце”, от хроничните хепатити B и C, които могат да причинят чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Националния консултант по вътрешни болести доктор Константин Чернев съветва всеки да си направи тест, защото ранното диагностициране води до по-малко усложнения. Една трета от населението е преболедувало с инфекция с вирус В. Щастие е, че 90-92% оздравяват, изтъкна той.

В момента 250 са заразените с хепатит, които са в листата на чакащите за отпускане на лекарства от здравната каса. С влизането в сила на новия списък с лекарства, които касата ще заплаща, заразените с Хепатит В и С са поставени и пред още един проблем. Всеки от тях трябва до края на месец май да посети лекаря, който му е предписал медикамента за лечение, обясни доктор Чернев и даде пример: Ако имате протокол за шест месеца, взели сте си лекарството за три месеца и ви остава един месец, молите за удължаване с един месец на лечението.

Статистиката сочи, че всеки 12-ти човек в света е заразен с хепатит B или хепатит C, без да знае.

Снимка: sxc.hu