България е с най-бързо изчезващо население в света

баба

България оглавява световната класация за най-бързо измиращо население.

Американското издание Business Insider публикува материал, посветен на десете държави с най-сериозни демографски проблеми.

Специално място в материала е отделено и на демографската криза у нас. Според изданието, цитирано от агенция БГНЕС, България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора световна война, позовавайки се на материал на Bloomberg от 13 април 2018 г.

Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5.4 милиона, спрямо 7 милиона през 2017 г., сочи анализ на Quartz.

В допълнение се увеличават българите, които търсят възможностти за работа къде ли не в чужбина и напускат страната. Коефициентът на плодовитост в България също е много нисък – 1.46 деца на жена.

Особено любопитно е, че десетте държави с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС. В тази негативна класация, след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.

Изненадващо обаче със сериозни демографски проблеми са и едни от най-населените държави в света. Проблеми с ниската раждаемост имат дори САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Великобритания.

Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща демографска бомба. Експерти предричат, че през 2030 г. 25% от населението на страната ще бъде над 60 години. Властите срещат сериозни трудности да увеличат раждаемостта, след като продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше по повече от едно дете.

Снимка на баба в с. Гранитово, Белоградчишко: Юлиана Николова