България е с най-замърсен въздух в Европа

България е с най-замърсен въздух в Европа, показват данните.

Четири от петте града в Европа с най-мръсен въздух се намират в България. Това показва мащабно европейско изследване.

Въздухът в малката черноморска страна е по-мръсен, отколкото в останалите страни на Стария континент. Това сочи проучване, подготвено от европейските екологични регулатори в 386 европейски града, пише в-к New York Times, цитиран от агенция БГНЕС.

В България са регистрирани най-високите концентрации на двете основни разновидности на прахови частици, които се отделят от комините, ауспусите на превозните средства или от различни други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България има най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, според доклад на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването в столицата на България София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там. Когато сте облечен с чиста бяла риза и да се разходите за няколко часа в София, след като се върнете можете да видите, че по яката й отпред има жълто-сив оттенък, заяви 25-годишният студент по икономика Алекс Меламед, който живее в града с население от 1,2 милиона души.

Но България не е единствената европейска страна, която е изправена пред предизвикателството, свързано с качеството на въздуха. В класацията Полша е неин подгласник. Следват Словакия, Унгария, Чехия, Словения, Гърция, Кипър, Италия, особено в градовете на Северна Италия, а на 10-то място е Румъния.

Европа

В дъното на класацията, т.е. с най-чист въpдух са Естония, Финландия, Швеция, Португалия, Испания, Ирландия, Люксембург, Великобритания, Латвия и Малта.

Изследването на въздуха обхваща периода от 2002 до 2011 година. Според Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда, голяма част от населението на Европа не живее в здравословна околна среда. “За де се върне на пътя на устойчивото развитие, Европа ще трябва да изработи амбициозен план, надхвърлящ настоящото законодателство”.

България се индустриализира през комунистическата епоха (1944-1989), но по време на този процес не беше обърнато достатъчно внимание на проблемите на околната среда. Като се има предвид, че днес страната е най-бедният член на Европейския съюз изглежда е постигнала ограничен напредък в почистването на въздуха.

Доклад на ООН от 2011 г. сочи, че България заедно с Румъния и Армения е повела световната класация на смъртните случаи, причинени от замърсен въздух. Нещо повече нивата на замърсяване в България са близки до тези в Пекин, където през януари тази година бяха измерени нива на фини прахови частици 40 пъти над допустимата граница, препоръчвана от Световната здравна организация.

Четири от петте европейски града с постоянно високи нива на прахови частици са български. Класацията се оглавява от Перник, който се намира недалеч от столицата София. Високата концентрация на прахови частици бяха регистрирани през половината от годината в Перник, докато в Париж и Щутгарт те са измерени около 15 дни.

България

Ето и десетте града в Европа с най-мръсен въздух с брой замърсени дни в годината (за 2011 г.):

1. Перник, България, 180 дни
2. Пловдив, България, 161 дни
3. Краков, Полша, 150.5 дни
4. Плевен, България, 150 дни
5. Добрич, България, 145 дни
6. Нови Сач, Полша, 126 дни
7. Гливице, Полша, 125 дни
8. Забрце, Полша, 125 дни
9. Сосновец, Полша, 124 дни
10. Катовице, Полша, 123 дни

Други избрани европейски градове с брой дни мръсен въздух през 2011 г.:
43. Венеция, Италия, 85 дни
57. Букурещ, Румъния, 69 дни
87. Будапеща, Унгария, 54.3 дни
136. Берлин, 31.5 дни
150. Брюксел, Белгия, 28.5 дни
204. Амстердам, Холандия, 20.8 дни
250. Париж, Франция, 14.5 дни
335. Мадрид, 6.7 дни

Макар по данни на Световната Здравна Организация 98% от градското население на Европа да е изложено на мръсен въздух, докладът на ЕС показва, че само 33% от него са засегнати.

Снимка: Перник: Niv Singer; графики: eea.europa.eu