България е №1 по ядене на хляб в ЕС

Българите ядат най-много хляб в страните от ЕС, сочи статистиката.

България е най-големият потребител на хляб в Европа. Средно по 95 килограма годишно изяжда всеки българин. България и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87%).

Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година, актуализирано през януари 2015 година по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което се провежда през април в Мадрид.

Според проучването, което включва 12 страни от Европейския Сэюз плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно.

Единствено турците ядат повече хляб от българите – средно 104 килограма на човек за една година.

Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона.

Най-малко хляб се яде във Великобритания – 32 килограма на човек на година.

България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87%), следвана от Холандия (85%) и Великобритания (80%).

В същото време хлебопекарите са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени, съобщава dir.bg.

Снимка: Тошиюки Имай