България на 13-то място по консумация на плодове и зеленчуци в Европа

България е на 13-то място по консумация на плодове и зеленчуци в Европа, показва европейска статистика.

Проучване на Европейския съвет за информация в храненето EUFIC, извършено в 19 държави, посочва Полша на първо място по консумация на зеленчуци в Европа.

България заема 13-та позиция с 280 грама среднодневна консумация на плодове и зеленчуци, над два пъти по-малко от лидерите.

Поляците са начело в класацията с 577 грама среднодневна консумация, далеч пред италианците, чийто показател в това отношение е 452 грама дневно.

Само в Полша, Германия, Австрия и Италия се спазва препоръката да се консумират поне 400 грама плодове и зеленчуци дневно, се подчертава в проучването, публикувано в сайта на EUFIC.

Франция е на девето място в класацията със средно 342 грама дневно на човек от населението, като пред нея са Унгария, Естония, Ирландия и Белгия. Ирландците са на опашката в групата – те поемат едва 186 грама плодове и зеленчуци дневно на човек, а пред нея са Швеция (237 грама) и Чехия (253 грама).

Важна роля по отношение на консумацията на плодове и зеленчуци играе географското разположение. На север консумацията на сурови зеленчуци, богати на витамини, е по-голяма, докато зеленчуковите супи са главен източник на зеленчуци на юг, обяснява агенция БГНЕС.

Снимка: zdraven.bg