България на 5-о място в Европа по детско затлъстяване

деца

Българските деца стават все по-затлъстели, сочи статистиката.

България вече е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави.

Това сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), представени на пресконференция в БТА от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод Международният ден за борба със затлъстяването – 11 октомври.

Национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц. Светослав Ханджиев от сдружението, е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст – 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3 процента през 2004 г. При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция – на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

В проучването се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки, висока консумация на мазнини и готварска сол, ранна употреба на алкохол, ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

В същото време България е на последно място в Европейския съюз по консумация на прясно мляко, но приемаме средно два пъти и половина повече сол от необходимото количество, каза доц. Хаджиев.

За България, според специалиста, най-големият проблем е именно прекомерната консумация на сол, както и обездвижването.

Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните показват, че българските ученици прекарват пред телевизора и компютъра по 26 часа седмично, докато тези от Холандия и Белгия по 14-15 часа, в Гърция – 17 часа.

Всичко това води до риск от затлъстяване, който на свой ред е предпоставка за диабет тип 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други заболявания, подчерта доц. Светослав Ханджиев.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум, съветва специалистът.

За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.

Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас както и т.нар. имитиращи храни, смята още доц. Ханджиев.

От сдружението за проучване на затлъстяването и производители на храни предлагат да се използва европейският опит – да бъдат създадени браншови етични комисии, които да следят дали се спазват единните стандарти.

Zdraven.bg припомня, че България се изкачва в европейската класация за детско затлъстяване от 6-то място през 2012-2015 г. на 5-то място през 2016 г. и тенденциите стават все по-негативни. В по-ранно проучване през 2017 г. българите оглавяват класацията за най-рядко спортуващи европейци.

Снимка: Фархад Садиков