България няма да участва на Евровизия 2019

Евровизия 2019

България се оттегля от участие в конкурса на Евровизия през 2019 година, който ще се проведе в Израел.

Официалният акаунт в Twitter на БНТ за Евровизия twitter.com/bg_eurovision публикува съобщение на 15 октомври 2018 г., че България няма да участва в международния конкурс за нова песен – Евровизия.

Съобщението е пуснато на английски език и в превод гласи:
Официално изявление, 15 октомври, София, България.
Обявяваме с тъга, че България се оттегля от Евровизия. Решението се базира на финансови причини, защото разходите по проекта далеч надхвърлят финансовия капацитет на БНТ според ръководството на телевизията.

По информация на Zdraven.bg таксата за участие в Евровизия е от 250 хиляди евро до 500 хиляди евро, в зависимост от привилегиите на участващата държава. Тези цифри са посочени през 2016 г. от екипът на наблюдаващия Евровизия от 2008 г. насам сайт EuroVisionary.com, като всяка година сумата е различна.

Ден по-рано, на 14 октомври 2018 г., вече изтече информация, че България няма да участва в Евровизия 2019. Това се разбира от публикации в Twitter на Георги Симеонов, с псевдоним JJ, който е член на групата Equinox, която представляваше страната на финала в Португалия.

Аз съм крайно тъжен и разочарован да чуя, че България се оттегля от Евровизия. Това беше една от малкото възможности за българските изпълнители…, пише Георги Георгиев.

С информация до медиите в официалния си сайт БНТ съобщи, че решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи.

Разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, съобщават от БНТ. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите–участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) членуват 73 компании от 56 държави в Европа и още 34 партньори от, Азия, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. Всеки от обществените оператори на държавите-участнички взема своето независимо решение дали да се включи в конкурса за всяко отделно издание.

Решението на БНТ България да не участва в Евровизия 2019 е препубликунаво от Twitter и в официалния сайт на конкурса eurovision.tv.

От официалният акаунт на БНТ на 12 октомври 2018 г. се изразява голяма благодарност на всички участници в проекта Equinox.

Българската песен, изпълнена от група Equinox, зае едва 14-то място след финала на тазгодишното издание на конкурса Евровизия, който се проведе в Лисабон.

За екипа на Zdraven.bg студийният запис на песента Bones е перфектен и това е най-добрата песен на Евровизия 2018, но за съжаление изпълнението на живо беше изключително зле, и вокално, и сценично, което доведе до ниското ни класиране. Това е най-лошото представяне на България в конкурса Евровизия от години, след като през 2015-та Поли Генова стана четвърта, а през 2017-та Кристиан Костов се класира втори, макар нито една от двете песни да не успя да стане хит извън пределите на България, където поне радиостанциите и музикалните телевизии ги въртяха често.

През 2018 г. победил в конкурса стана ексцентричната представителката на Израел Нета, с песента си Toy. Израел печели Евровизия след пауза от 20 години. Песента Toy стана умерен световен хит, като успя да достигне първото място в официалната класация за най-излъчвани песни в американските дискотеки Dance Club Songs през август 2018 г.

Снимка на логото на Евровизия 2019: Евровизия