България остава с най-лошото здравеопазване в ЕС

Агенция Associated Press АП публикува актуален материал за плачевното състояние на здравеопазването в България, цитирана от БТА и dariknews.bg.

В България, една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи и лекарства – и за преференциално отношение – в болниците, се посочва в материала.

Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции“, изтъква АП, като цитира местни наблюдатели на проблемите, свързани с корупцията.

В България, средната продължителност на живота е 73 години, с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле, предполага АП.

Източник от асоциацията на българските медицински сестри съобщил за АП, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

В България лекарите гледат навън – към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи, посочва АП.

В цитирания материал единствено здравеопазването в Румъния е определено като лошо колкото българското.

Снимка: sxc.hu