България отново на 5-то място в ЕС по качество на водите за къпане

България отново на 5-то място в ЕС по качество на водите за къпане.

Чистотата на европейските води за къпане леко се е занижила през 2010 година, но над 90% от водните площи за къпане са безопасни в това отношение, като ситуацията е най-добра в Кипър и Хърватия, сочат оповестени на 16 юни 2011 г. данни на ЕС.

България се нарежда на пето място според качеството на водите си за къпане сред страните в ЕС. На първите пет места в класацията са Кипър, Малта, Гърция и Ирландия, се посочва в разпространения доклад на ЕС за качеството на водите за къпане в Европа. Хърватска също е преди България в тази подредба.

Всички водни площи за къпане покриват изцяло задължителните показатели на ЕС в 8 страни, сред които е и България.

Европейският съюз разполага с 21 000 водни площи за къпане, като 70% от тях са крайбрежни, отбелязва Франс Прес.

България изцяло отговаря на изискванията за качество на водите за къпане.

Наблюдаван е периодът 2007-2010 г., като в началото на изследването около 10% от водните площи и съоръжения в страната ни не са покривали препоръчителните и задължителните изисквания. Отчетената тенденция на подобрение е изразена при запазване на броя на наблюдаваните обекти, се отбелязва в доклада.

Според документа, по Черноморието няма нито един плаж, който да не отговаря на екологичните изисквания. В страната ни няма нито една зона за къпане, която да предполага и най-малката заплаха за здравето заради качеството на водите, сочи анализът, който изследва единствено плажове край морето, реките, язовирите и езерата.

Авторите на доклада отбелязват, че у нас има много малко плажове във вътрешността на страната, тъй като няма традиции за летуване по такива места, местните власти не желаят да инвестират в подобни съоръжения заради високата цена за достигане на съответните стандарти, както и защото законодателството в България е особено строго по отношение на водното спасяване и не навсякъде по крайбрежието плуването е разрешено.

В документа се отбелязва, че по Черноморието са изградени 38 станции за обработка на отпадни води и от тях работят 35.

В доклада на ЕС се уточнява, че 92,1% от крайбрежните води и 90,2% от езерата и реките отговарят на минималните норми за качество на водата за къпане през 2010 година.

Кипър заема първо място в доклада за 2010 година за качеството на водите за къпане, което се определя чрез изследвания за бактерии, включително такива като Ешерихия коли (Escherichia coli), и трябва да служи като ориентир за плувците тази година, посочва ДПА. Всички крайбрежни води на острова отговарят на изискванията на ЕС.

Най-лошо е качеството на водите за къпане в Полша, като 25% от крайбрежните води и 16,7% от тези на територията на страната не отговарят на изискванията на ЕС.

Според доклада броят на водоемите в ЕС, които покриват задължителните показатели е намалял с 3,5% спрямо предходната година, а броят на водните басейни, които покриват препоръчителните критерии за чистота на водата, е намалял с 9,5%.

Снимка: Zdraven.bg

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция с релаксиращите звуци на течаща вода: