България пред грипна епидемия в средата на януари 2014 година


България е пред прага на грипна епидемия в средата на януари 2014 г., предупреждават здравните власти.

Средно за страната 143-ма българи на 10 000 души са болни от грип – няколко региона, като София-област, Ямбол, Пазарджик и Плевен, са в ситуация пред обявяване на епидемия, съобщи в ефира на Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че противовирусните препрати са заредени в районните здравни инспекции, като те се ползват основно от болниците за лечение на по-тежките случаи и усложнения.

Доскоро в страната циркулираха паралелно два щама, сега обаче доминира пандемичният АH1N1, известен като „Калифорния”. Характерна особеност тази година била и упоритата, суха и дразнеща кашлица, която трудно се лекува и продължава две-три седмици, обясни д-р Кунчев и допълни:

Имаме региони с доста висока заболяваемост. Общо за страната тя е 143-ма на 10 000, което също е значително повишение. Но в някои области, по специално София-област, Ямбол, Пазарджик, Плевен, е близка до епидемичната. За София-област обсъждахме с колегите, че ще наблюдаваме един-два дни и отсъствието на учениците, разбира се, в ниските възрастови групи, защото те са по-показателни, и на тази база в края на седмицата, или ако има ръст още следващата седмица на място могат да вземат решение дали са достигнати епидемични стойности, заяви д-р Кунчев.

За разлика от самото начало, в края на миналата година първите засечени проби за грип бяха от типовете B. Нещата вече коренно се измениха и е почти тотално превалирането на АH1N1 “Калифорния”, каза още специалистът и допълни, че това е щамът, който ще предизвика и предизвиква огромната част от заболяванията.

По думите му най-вероятно хората в по-висока възраст ще бъдат малко повече предпазени. Те са се срещали с този щам и ще го изкарат малко по-леко, за разлика от младежката възраст.

По-тежките случаи са сред деца и сред активна младежка възраст. Най-честото усложнение е бронхит и пневмония и то типична, вирусна пневмония – бързо развиваща се, бързо протичаща и бързо водеща до тежка дихателна недостатъчност. Процентът на тези усложнения никак не е висок и не трябва да мислим, че едва ли не всеки, който е с грип, е заплашен от такова тежко протичане, то е не повече от 1%-1,5%, но на база на широкото разпространение.

Знаете, че една грипна епидемия засяга между 500 000 и 800 000-900 000 души. Дори този един процент е достатъчно сериозен. Грипът не е обикновена респираторна инфекция, т.нар. настинка. Той е заболяване, което крие доста по-високи рискове, така че иска да му се обърне внимание, човек да си остане вкъщи 4-5 дни, за да не се стига до тези тежки усложнения, допълни още специалистът.

На този етап е рано да се каже каква е причината за смъртта на момчето от Пазарджик, каза още в ефира на Дарик главният здравен инспектор по повод появилите се версии. Не може да се изключи на 100% причината да е била вирусна пневмония, но момчето не е имало изявена клинична картина на грип, посочи д-р Кунчев и добави:

Няма как да знаем със сигурност. Аз също говорих с колегите от Пазарджик. Да, така е, не може 100% да се изключи вирусна пневмония, но той не е имал изявена клиника на заболяването, а чак толкова фулминантно за една вечер да се развие до такава степен, че да е животозаплашваща… Не е невъзможно, но трябва да се видят всички резултати и евентуално други причинители – вируси, бактерии, токсични агенти и т.н., каза Кунчев.

Снимка: Loren Kerns

loading...