България сред водещите в Европа по смъртност от неправилно хранене

мезе

Финансова е основната причина за неправилното хранене на българите.

Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава.

Това каза за агенция БГНЕС д-р Райна Стоянова от клиниката по Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика в УМБАЛ Царица Йоанна- ИСУЛ, София.

Специалистът коментира изследването на университета Фридрих Шилер в Йена, Германия, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене.

Според проучването, което обхваща данни за хранителните навици в 51 европейски държави в периода от 1990 до 2016 година, 260 души на 100 хиляди души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики, България се оказва страната с най-вредно хранене в Европейския съюз.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

Основните вредни навици за неправилното хранене са консумацията на прекалено много сол и прекалено малко плодове и зеленчуци.

Лошото хранене води до т.нар. социално значими заболявания, които са такива, защото водят до инвалидизиране и по-висока смъртност на населението. Такива са захарният диабет тип 2, който е в следствие на наднорменото тегло, обездвижването, което също води до наднормено тегло и съответно до захарен диабет, който увеличава многократно сърдечно-съдовият риск. Сърдечно-съдовите инциденти са следствие на неправилното хранене, на повишения холестерол, на обездвижването. Стресът също оказва влияние върху здравето ни, посочи докторът.

Според д-р Стоянова голяма част от българите все още не са разбрали, че храната е горивото на тялото и с каквото се храним такива сме и ние. Повечето млади обаче се интересуват от това да са здрави, не пушат, живеят активно, интересуват се от храненето си.

По-възрастното поколение страда от неправилното хранене поради ред причини и в немалка степен те са финансови. Хората си мислят по-скоро дали имат какво да ядат, а не какво да ядат, коментира още д-р Райна Стоянова.

Докторът е убеден, че основната причина за неправилното хранене е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава. Именно тези фактори водят хората до това да пренебрегват здравето си, а в следствие на мизерията инженери се превърнаха в клошари по улицата.

Според медика на човек трябва всичко да му е наред, за да може да помисли какво точно купува и да търси чиста и здравословна храна, т.нар. био храни, които обаче не могат всички да си позволят поради високата цена. Единственото достъпно нещо е храната от градината, която е в пъти по-здравословна от тази, която се продава.

Медикът дава рецептата как да се храним правилно: Храната трябва да бъде балансирана. Трябва да се храним редовно, не трябва да пропускаме хранене. Трябва да подбираме качествени продукти. Колкото по-малко кулинарно е обработена храната, толкова тя ще е по-полезна и вкусна. Не трябва да ядем пържени и прекалено мазни храни. Да избягваме транс мазнините, изкуствените подсладители и добавки.

Д-р Стоянова и съветва да купуваме естествени храни, а не пакетирани и препоръча редовно да пием вода. Специалистът призова също да не се храним бързо и на крак, а да се наслаждаваме на храната и да я сдъвкваме добре, както и да се разхождаме и да мислим за себе си.

Трябва да използваме по-добре потенциала на една балансирана и здравословна диета, иначе [сърдечнно-съдовите] болести ще бъдат причина за още по-предотвратими смъртни случаи в бъдеще, заяви авторът на изследването професор Щефан Лорковски в интервю за британския вестник Mail.

Страните, където се хранят най-вредно:

 1. Узбекистан (394 случая на смърт на 100 хил. души)
 2. Туркменистан (376)
 3. Киргизстан (350)
 4. Украйна (349)
 5. Молдова (328)
 6. Азербайджан (319)
 7. Беларус (313)
 8. Таджикистан (310)
 9. Казахстан (306)
 10. Русия (291)
 11. Грузия
 12. България (260)

Държавите, където се хранят най-здравословно:

 1. Испания (43 случая на смърт на 100 хил. души)
 2. Израел (43)
 3. Франция (46)
 4. Нидерландия (52)
 5. Андора (54)
 6. Дания (55)
 7. Белгия (59)
 8. Швейцария (60)
 9. Норвегия (61)
 10. Италия (61)

Резултатите от системния анализ на проучването са публикувани в специализираното издание European Journal of Epidemiology през януари 2019 г.

Снимка на български мезета: Юлия