България №1 по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа

сърце

Смъртността на българите от заболявания на съдечно-съдовата система е трикратно по-висока от средната за Европа.

Смъртността от болести на кръвообращението у нас се оказа 3 пъти по-висока, отколкото средноевропейската. Ако в България от заболявания на сърдечно-съдовата система умират 1131 души на всеки 100 000, то в Европа тази цифра е сведена до 374.

На фона на това, за последните 10 години спестените средства от разходите за лекарства за високо кръвно налягане са едва 10 млн. лв. Информацията оповестиха икономисти по повод непрекъснатото увеличение на разходите за медикаменти на Националната здравноосигурителна каса.

Спрели сме се на органите на кръвообращението, защото сме избрали групата на сартаните, които са лекарства, които лекуват артериална хипертония, защото това е и една от причините България да е на първо място в Европа най-много смъртни случаи от болести на органите на кръвообращението. Ако поставим това на европейския контекст България е на първо място по смъртност на болести с 1131 човека на 100 000 души население. За сравнение средната европейска смъртност на 100 000 души за същата година е 374. Тоест при нас три пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението, коментира здравният икономист Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Като причина за случващото се той посочи от една страна начина на живот, от друга страна – здравната система, и достъпа до лекарства. Закупените количества растат с всяка следваща година и през 2016 г. са 16.5 пъти повече в сравнение с 2005 г. Ръстът в търсенето не оказва влияние върху разхода за НЗОК, което през 2016 г. е около 2.4 пъти по-висок в сравнение с 2005 г. Все повече потребители се насочват съм по-евтините лекарства, допълни той.

Zdraven.bg припомня, че според доклад на Световната здравна организация здравеопазването в България се било подобрило, докато пък 79% от българите смятат, че то става все по-зле.

Снимка: Патрик Теандер