Българската държава отказва да плаща лекарствата на болните от Алцхаймер

Около 25 хиляди болни от Алцхаймер в България плащат от 30 до 200 лева за медикаментозното си лечение всеки месец, защото държавата отказва да го поеме. Това съобщиха от Гражданско сдружение Алцхаймер България.

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с Алцхаймер и деменции. Владимир Томов, председател на конфедерацията “Защита на здравето”, посочи статистика, според която до голяма степен засегнатите от деменция и от Алцхаймер са хора над 60 години, при хората над 80 годишна възраст този процент достига около 32, а при хората над 90 години – над 90% от населението в ЕС. Огромно влияние за този процес оказва застаряването на населението. Така според прогнозите до 2050 година хората над 60 години ще се увеличат двойно, съобщи агенция БГНЕС.

Статистиката сочи, че 100 000 души в България са с някаква форма на деменция, като 25 хиляди от тях са пациенти с лека и умерена болест на Алцхаймер, за които е необходимо да се лекуват с лекарства. Други 25 хиляди души вече са в напреднал стадий на болестта или изобщо не са диагностицирани.

България е една от трите страни в Европейския съюз, в която лекарствата за деменция или болест на Алцхаймер не се поемат от държавата, обясни Владимир Томов – председател на Конфедерация „Защита на здравето”: „До този момент има изпратени доклади от страна на медицинските специалисти. Има изпратени писма от страна на пациентските асоциации, въпреки че докладите на лекарите, специалисти в тази област, са с тежестта, която би трябвало да даде основание на Министерството на здравеопазването да направи нещо за хората с Алцхаймер, но до момента няма нищо“.

По думите на Томов през юни тази година Върховният административен съд е взел решение, според което държавата трябва да поема лекарствата за болните от Алцхаймер. От здравното министерство решават да обжалват и така проблемът за тези болни остава, пише dariknews.bg.

Според специалистите българите не са добре информирани за заболяването, което води до късна диагностика и невъзможност за лечение на голяма част от страдащите от Алцхаймер.

За една година за болен с Алцхаймер в Европа се дават 28 645 евро – това са само средства не само за лекарства, но и за социална страна на болестта. У нас за семействата на болните има дневни центрове. Лекарства за хора с Алцхаймер у нас обаче няма предвидени. “Лекарствата са поддържащи и единственият начин да помогнат максимално е те да се дават в ранна фаза на заболяването“, каза Владимир Томов.

И докато в другите европейски страни се дават над 28 000 евро за болен от Алцхаймер, то у нас за тези болни не се дават никакви пари. Така близките на болните трябва да отделят между 30 до 200 лева на месец за лекарства, които могат да бъдат поети от НЗОК, чрез промяна в наредбата. От 2004 година гражданските организации настояват болестта да се включи в Наредба 38 на Министерство на здравеопазването и така поне частично държавата да плаща част от парите необходими за лекарства.

Снимка: sxc.hu