Българска ваксина срещу коронавирус готова до Нова година

Чобанов

До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19, заяви проф. Чорбанов от БАН.

Съгласно плановете, които БАН изпълнява, до Нова година България ще има собствена ваксина срещу новия коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19.

Това заяви в ефира на БНТ на 27 ноември 2020 г. началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов. Той допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването ѝ.

Това означава, че тя ще може да бъде тествана в реални условия. След този процес на ход ще е администрацията, която трябва да даде очерк на процеса по изпитване на препарата.

В БАН разработват инжекционна и инхалационна ваксина срещу COVID-19. Екипът на учените се състои от около 15 души и е международен, съвместно с френския институт „Пастьор“.

Професорът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

„Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко“, каза той.

Но според него трябва да се знае, че, имайки предвид в огромния брой случаи, вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Кадър: БНТ

loading...