Българските болници имат дългове за половин милиард лева

болница

Правителството на България отново е изправено пред затваряне на болници.

Болниците са търговски дружества, дълговете им са над половин милиард, а държавата няма право да им дава помощи, каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на 9 октомври 2017 г.

Проф. Петров изброи болниците, които са в най-кризисно състояние – в Ловеч, Враца, Бургас, Видин, Университетската болница в Стара Загора.

В момента се променя модела на управление, правят се опити да се предоговарят задължения в закъсалите здравни заведения.

На 8 октомври 2017 г. здравният министър Петров е обсъждал на среща с премиера и финансовия министър създаването на фонд или целева субсидия, която да дава възможност на болниците да теглят кредити без никаква или с минимална лихва, така че да покриват задълженията си.

Все още се обсъждат много подробности, на първо място дали подобен фонд е законен и възможен, как да бъдат устроени правилата, че да не се допуска дискриминация на здравни заведения, защото пред закона те всички са равни.

На 6 октомври 2017 г. с министъра на социалната политика Бисер Петков пък е обсъждан вариант да се поемат разходите за извънболнична помощ на доказано социално слаби граждани. Досега подобен ресурс не е създаван, а е належащ, обсъжда се сумата между два и три милиона лева.

Чуйте изказването на здравния министър Пектов пред кореспондент на агенция БГНЕС от Пловдив:

Българските болници, които ги грози затваряне, са с над 100-годишна история: Многопрофилна болница за активно лечение “Професор д-р Параскев Стоянов” АД – гр. Ловеч, Многопрофилна болница за активно лечение “Христо Ботев” във Враца, Университетска многопрофилна болница за активно лечение АД – Бургас, Многопрофилна болница за активно лечение “Света Петка” АД – гр. Видин и Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Проф. Д-р Стоян Киркович” АД – гр. Стара Загора.

Снимка: Юлиана Николова, Zdraven.bg