Българските деца №4 по затлъстяване в Европа


бонбони

Българските деца стават все по-дебели и затлъстели всяка година.

България се изкачва в класацията за най-много деца с наднормено тегло. В периода 2013-2016 г. българските деца заемаха 6-то място в Европа по надебеляване, през 2017-та се изкачиха на 5-то място, а вече са на 4-то сред най-дебелите деца в ЕС.

Световната здравна организация пък признава затлъстяването като заболяване водещо до над 195 усложнения, сред които хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и метаболитни нарушения .

Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) представи данни за проблема сред децата в училищна възраст у нас. Според доклад България е една от страните с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.

Последното национално проучване показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в тази възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. 67 000 български деца имат болестно затлъстяване.

Към това се добавя обездвижването – 26 часа на седмица едно българско дете е пред компютъра, а едно холандско – едва 14.

Едно дете със затлъстяване е бъдещ възрастен със затлъстяване, освен това все повече педиатри споделят, че в тяхната практика, когато срещат дете с такъв проблем, то започва да страда и от захарен диабет тип 2, от артериална хипертония. Това каза д-р Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването, пред БНТ на 11 октомври 2018 г. по повод Световния ден против затлъстяването.

Кои са вредните храни, от които да пазим децата си? Тези с много захар, сол и наситени мастни киселини.

Според специалистите всичко това се намира в пакетираните храни. Здравословни проблеми носи и прекомерната консумация на захарни изделия. Дневният прием трябва да е 6 лъжички захар, а те се съдържат само в един малък сок.

Никой днес не потърси и не си купи плод или мляко, а това според специалистите е най-подходящо за децата. Пак те смятат, че е огромна ролята на родителите още в ранна възраст да кажат на децата си кои храни са полезни и защо.

Снимка на бонбони: rawpixel

loading...