Българските момичета са №2 пушачки в Европа

Българските момичета се нареждат на второ място по тютюнопушене сред връстничките си в Европа. Тийнеджърите в България между 15 и 16 годишна възраст са на четвърто място сред 36 страни по тютюнопушене.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция БГНЕС.

Данните за тютюнопушенето сред младежите в България остават на много тревожно ниво. Статистиката показва, че 37% от българите между 15 и 24 години са пушачи“, обяви Атанасова.

По данни на европейски проект за изследване на алкохола и наркотиците в училищата 66,4% от 16-годишните в България са пробвали цигара. Близо 38% от тях са запалвали през последните 30 дни.

Момичетата пушат повече от момчетата. Статистиката показва, че 32,7% от момчетата са пушили през последните 30 дни спрямо 45% от момичетата.

Pа да намали пушачите сред децата Министерство на здравеопазването за четвърта година организира конкурса За живот без тютюн в училищата.

В инициативата са се включили над 13 200 ученици и 400 учители. До 14 април 2013 г. децата от първи до дванадесети клас ще могат да подготвят презентации и проекти по темата за училищна среда без дим. На 31 май, когато е и Световния ден за борба с тютюнопушенето, ще бъдат наградени учениците и техните проекти. За първа година голямата награда е посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Снимка: sxc.hu