Български генетик в Германия: Стадният имунитет е мираж

коронавирус

Няма такова нещо като стаден имунитет при коронавируса, обяви д-р Тончева, водещ генетик в лаборатория в Бавария.

По предварителни данни от проучване в Бавария за имунния отговор сред децата на Ковид-19 стадният имунитет е мираж.

Няма човек, който с категоричност да може да твърди, че коронавирусът отслабва – като потенциал на заразяване, т.е. вирулентността му, и като поражения, които нанася.

Това коментира доктор Антоанета Тончева, ръководител на генетична лаборатория в град Регенсбург, в германската провинция Бавария, пред „Дарик“ на 21 юни 2020 г.

„Истината е, че ние все още продължаваме да събираме данни – научни и медицински, и обработката на тези данни, разбира се, отнема време, но факт е, че всеки ден, всяка седмица, научаваме нови неща за въздействието на новия коронавирус върху човешкия организъм. А вероятно съвсем скоро ще се правят по-интензивни изследвания и върху животни, защото вече има научни съобщения, че вирусът се предава и на други животински видове“, обясни д-р Антоанета Тончева.

„Започнахме едно голямо проучване, инициатор на което беше моят шеф, който е шеф на Детската пулмология и алергология в Университетската детска клиника в Регенсбург, заедно с още няколко други професори на територията на Бавария от други университетски болници. Те решиха да направят едно голямо проучване, което да се фокусира преимуществено върху деца“, каза още ръководителят на генетична лаборатория в град Регенсбург.

По думите на експерта това не са пациенти, които са заразени с коронавирус, а са деца, които са подбрани на случаен принцип. Целта е да се съберат максимален брой участници и у тях да се изследва дали има или няма антитела, изградени вече срещу коронавирус.

„От началото на проучването, което трябваше да стартира в рамките на около седмица, беше подготвена кандидатурата към Етичните комисии на всяка от болниците, защото те се събират веднъж месечно и трябваше да се спазят определени срокове и документация. В рамките на една седмица беше цялата подготовка. И от три седмици и половина ние вече събираме проби. До вчера включително пробите са 1002“, обяви д-р Тончева.

Изследвани са деца със средна възраст от порядъка на 11-12 години, като има и по-мънички дечица, има и тийнейджъри. Всяка седмица се измерват проби от порядъка на 200 до 300 и тенденцията се запазва една и съща. „Т.е. броят на пробите се увеличава, но процентът си остава един и същ. По-малко от 5% са тези деца, които имат наличие на антитела“, заяви ръководителят на генетична лаборатория.

„Това, което нас ни интересува е има ли такова нещо като стаден имунитет в момента – отговорът е, че няма. Поне това наблюдаваме ние на територията на Бавария с проби от 30 различни педиатрични кабинета. А от другата седмица влизат още нови около 30 педиатрични кабинета от областта“, добави тя.

Илюстрация: Герд Алтман