Български лекари отстраниха мозъчен тумор с рекорден размер

операционна

При 11-часова операция български хирурзи отстраниха огромен тумор в мозъка.

Български лекари извършиха у нас успешна сложна операция на мозъчен тумор с рекорден размер.

Пациентът се чувства добре още в първия ден след операцията, която е продължила 11 часа.

Туморното образувание е било с рекордни размери, заемайки цялата дясна половина на главата и избутвайки мозъчното полукълбо. Пациентът е в изключително добро състояние, а мозъчните му функции са запазени.

След 20 години с неспецифични оплаквания Андрей Стоянов е диагностициран с мозъчен тумор. Операцията се забавя, а симптомите прогресивно се влошават.

Това е повод за втори магнитен резонанс, на който се вижда гигантски, който и в световната практика рядко се среща, съобщава неврохирургът доц. д-р Васил Каракостов пред камерата на bTV.

След 11-часова операция туморът е премахнат. Специфичен обаче е не само размерът на образуванието, но и смяната на два медицински екипа по време на интервенцията.

Това спада към високорисковите интервенции, тъй като големите тумори имат много по-голям риск от усложнения, разясни неврохирургът д-р Красимир Минкин.

Този случай е уникален по простата причина, че такъв тип пациент с напреднал тумор с такава големина на първия ден след операцията е в изключително добро състояние, заяви доц. д-р Васил Каракостов.

Пациентът Андрей е много благодарен на лекарите. Преди операцията той е бил неконтактен, потиснат. Близките му вече забелязват пълната промяна. Добих желание за живот, казва той.

Пълното възстановяване ще отнеме месеци. Изгубените мозъчни функции обаче ще се върнат.

Снимка на операционна зала: Сасин Типчай