Български учени изследват противовирусните свойства на растението Graptopetalum paraguayense

Graptopetalum paraguayense

БАН изпитва антивирусното действие на декоративно растение срещу човешки короновируси.

Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват български учени от пет научни организации. Растението е сухоустойчиво, от семейството Crassulaceae, което се отглежда и като декоративно стайно цвете в умерените климатични райони, съобщи пресцентърът на Българската академия на науките (БАН) на 14 февруари 2022 г.

Растението произхожда от щата Тамаулипас в Мексико и е широко разпространено в тропичните и в субтропичните райони като декоративно растение, но се използва в китайската медицина като лечебна билка.

То действа оздравително върху хора с конюнктивит и херпес симплекс, което предизвиква учените да изследват неговия фитохимичен състав и антимикробното му действие.

Учени от три института на БАН, от Агробиоинститута на Селскостопанската академия и от Националния център по заразни и паразитни болести работят съвместно за получаването и изследването на общ екстракт от растението и изготвянето на негов метаболитен профил. Ръководител на проекта е доц. д-р Надежда Маркова от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН.

Общият екстракт и получените фракции са тествани върху различни щамове вируси и бактерии с цел да се изпита тяхното цитотоксично, антивирусно и антибактериално действие.

„След настъпване на пандемията, причинена от човешкия коронавирус SARS-CoV-2, екипът от учени провежда изпитвания за антивирусно действие на екстракти и активни фракции от растението върху човешки короновируси“, информират от БАН.

Снимка на растението Graptopetalum paraguayense: Eugenio Cuppone / Pixabay