Българското месо препълнено с антибиотици

месо

Българите ядат месо с антибиотици, 60 пъти над минималното в Европа.

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства “за всеки случай”, коментира в-к Сега.

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни по злоупотреба с антибиотици в месото.

У нас на 1 кг живо тегло на животно, отглеждано за месо, се падат средно по 121,9 милиграма антибиотик. За сравнение при отличниците стойностите са далеч по-ниски – 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

Продажбите на антибиотици за животни в Европа спада с 13,4% в периода 2011 – 2015 г., се отбелязва в доклада. Европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, на в България е обратно – тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г. тя е била 92 мг, през 2013 г. – 116 мг и рекордните 121 мг през 2015 г.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България, макар с 60 пъти над минималното количество антибиотици в месото, все пак е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни – Кипър (434,2 мг/кг живо месо), Испания (402 мг/кг живо месо) и Италия (322 мг/кг живо месо). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и в България, потреблението се увеличава.

В България най-много средно количество антибиотици на тон произведено месо е съдържало говеждото (129 г), следвано от овчето/козето (96 г), свинското (73 г), птичето (46 г) и конското (35 г), сочат данните за 2015 г.

Данните за 2015 г. показват също, че в Германия е купувано средно количество антибиотици за килограм живо месо по 97,9 мг, във Франция – 70,2 мг, във Великобритания – 56,7 мг, в Ирландия – 51 мг, в Гърция – 57,2 мг, в Румъния – 100,5 мг.

За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици, коментират експертите на Активни потребители по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко – храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от организацията Активни потребители.

В България най-голяма е употребата на широкоспектърните антибиотици тетрациклини, показват данните от европейския доклад. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Ако се чудите дали и колко Българската агенция по безопасност на храните е успяла да засече количеството антибиотици в българското месо, прочете ТУК.

Снимка на сурово месо: Джен Ар