Българското месо продължава да е пълно с антибиотици

колбаси

Месото, произведено в България, се нарежда сред първите в Европа с най-много антибиотици за седма поредна година.

България се нарежда на 7-мо място в Европа в класацията за произведено месо, пълно с най-много антибиотици.

Месото в България съдържа средно 132.3 милиграма (мг) антибиотици на 1 килограм (кг) произведено месо. Средната величина за Европейската икономическа зона (ЕИЗ) е 107 мг в 1 кг месо.

Това показват данните в доклада на Европейския надзор за потребление на ветеринарни антимикробни препарати (ESVAC) за 31 държави за 2017 г., публикуван в сайта на Европейския съюз (ЕС) в началото на ноември 2019 г.

Държавите от Европейската икономическа зона, които изпреварват България по количество антибиотици в месото са Кипър, Италия, Испания, Унгария, Полша и Португалия.

Страните участват доброволно в подаването на подобни данни като източниците им са както от търговци на едро и дребно, така и от практикуващите ветеринари.

В България продажбата на антибиотици за животни, която се осъществява само по рецепта, е сред най-високите нива в ЕС за седма поредна година, т.е. през целия период, в който ESVAC наблюдава българското месо.

В рамките на периода 2010-2017 г. потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо в България се е увеличило значително през последните няколко години.

Остатъчни количества от антибиотици в месото преминават и в човешкия организъм, което води до допълнителни проблеми, категорични са експертите.

От Българската агенция по безопасност на храните засега отказаха коментар по темата, но потвърдиха, че данните в доклада са коректно събрани, съобщава Bulgaria On Air в репортаж на 12 ноември 2019 г.

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България и собственик на месопреработвателната фирма Тандем-В, обясни в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, че българското месо не е опасно за здравето.

Месото с антибиотици е опасно по два начина. Първо, защото антибиотиците са отрова и не бив ада бъдат консумирани. На второ място, наличието на антибиотицити в храните от животински произход води до развитие на резистентни щамове на бактерии. В световен мащаб има хиляди регистрирани смъртни случаи от резистентни на антибиотици бактерии.

Вредата, която те съдържат е изключително коварна, защото с натрупването във времето тези антибиотици предизвикват резистентност на по-голямат ачаст от бактериите, коит оса опесни за човешкия организъм. Много скоро може да се окаже, че никой антибиотик вече не действа на голяма част от хората, алармира Богомил Николов, изпълнителен директор на Българска национална асоциация Активни потребители.

Снимка на български месни продукти: Юлиана Николова