Бързо ходене срещу рак на простатата

Бързо ходене помага срещу рак на простатата, твърдят експерти.

Динамични разходки помагат срещу рак на простата, установи екип от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско, САЩ.

Мъжете, които ходят бързо най-малко три час седмично, са могли да намалят с 50% степента на разпространение на болестта, гласи отчетът на учените, публикуван в специализираното списание Cancer Research, на което се позовава BBC и агенция БГНЕС.

Изследователите са проучили историята на болестта на 1455 мъже, повече от които са били на 60-годишна възраст. Всички те били с диагноза за рак на простата, но все още без разсейки. Ръководителката на научния екип Ерин Ричмън заедно е с колегите са провели анкета за седмичната физическа активност на пациентите.

По време на 31-месечно наблюдение след тази анкета са регистрирани 117 случая на развитие на рак на костите и летален изход, предизвикат от рак на простатата. В същото време учените са установили, че при мъжете, които поне три часа седмично са ходили бързо, вероятността от подобна развръзка е много по-малка. При тях скоростта, с която болестта прогресира, е 57% от скоростта на болестта при мъжете, които нито са ходили бързо, нито пък са извършвали тричасови разходки седмично.

Вероятно причината е именно в бързото ходене, което променя онези показатели на протеините в кръвта, които са свързани с нарастването на тумора.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: