Бялото вино вреди на зъбите повече от червеното

Бялото вино вреди на зъбите повече от червеното, твърдят учените.

Учени от университета Johannes Gutenberg в Майнц, Германия, открили, че белите вина като “Шардоне” и “Пино Гриджо” увреждат зъбния емайл повече от червените като “Мерло” и вината “Кларе” от района на Бордо, съобщиха в-к Dayly Mail и в-к Dayly Telegraph.

Продължителният контакт с бяло вино разяжда защитния слой на зъбите и повишава чувствителността им към студено, горещо и сладко. Известно е, че червеното вино оставя петна по зъбите, но ефектът на белите вина е изучен по-слабо.

Германските учени изследвали ефектите на осем червени и бели вина от Германия, Франция, Италия и Испания върху зъбен емайл, който е бил изолиран от мъже и жени на възраст от 40 до 65. Пробите били киснати 24 часа във вината и анализирани под микроскоп.

Зъбите, киснати в бяло вино, имаха повече увреждания от тези, които престояха в червено вино, пишат учените в сп. Nutrition Research.

Според един от авторите на публикацията, д-р Брита Вилерсхаузен, изводът е, че честото пиене на бели вина може да причини силна ерозия на зъбите.

Предишни изследвания бяха показали, че газираните напитки и сокът от лимон, портокал и грейпфрут могат да разрушат зъбния емайл.

Знае се е, че зъбите не бива да се търкат силно, скоро след като са били изложени на омекотяващото въздействие на киселини. Това може да засили разрушаването на емайла. Учените са убедени също, че пиенето на вино и яденето на различни видове сирена пазят от увреждане на зъбния емайл.

В началото на годината пък изследване на Нюйоркския университет показа, че белите вина оставят петна по зъбите, също като червените.

Zdraven.bg поздравява всички читатели и почитатели на видеото с колекция от песни за вино:

Снимка: Триш Хюс