Ваксината срещу рак на BioNTech спира растежа на тумора

лаборатория BioNTech

Разработваната от BioNTech ваксина срещу рак успява да спре растежа на тумора.

Германските учени от турски произход Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията BioNTech (Бионтех), която се прочу с ваксината си срещу ковид по време на пандемията от коронавирус, обявиха, че разработваната от тях ваксина срещу рак е успяла да спре растежа на тумора и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщиха в прессъобщение от 23 октомври 2023 г., цитирано от БТА.

Споделяйки обещаващите първи резултати от своята противоракова ваксина, върху която работят от 15 години, по време на конгрес на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) в Мадрид, Шахин и Тюреджи посочиха, че ваксината е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до поне 30-процентно намаляване на размера на тумора при 59% от участниците.

Забележително е, че при 95% от участниците в изпитанията ракът се стабилизира и престава да прогресира след схемата с ваксината, посочи Шахин.

При прилагането на ваксината някои участници са имали засилени реакции на възпаление, зависещи от дозата, като при 23 лица са наблюдавани странични ефекти като понижено кръвно налягане и повишена телесна температура, добави той.

Амбициозната визия на BioNTech включва лечението на приблизително 10,000 пациенти с рак до 2030 г.

По-рано Шахин заяви, че разработените от компанията лекарства за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. Той добави, че процесите на изпитване на разработените от BioNTech лекарства срещу рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също продължават с окуражаващи развития.

Двойката и тяхната компания станаха известни по целия свят с разработената от тях мРНК ваксина малко след началото на пандемията от COVID-19, която бързо беше одобрена и пусната на пазара. Повече от 1.5 милиарда души по света са получили ваксината.

Снимка на научни работници в лаборатория: BioNTech