Ваксина-имплантант унищожава меланома

Учените създадоха ваксина, която се имплантира подкожно и е способна да реорганизира работата на имунната система. По този начин я кара да унищожи злокачествените тумори в организма на бозайниците, без да въздейства върху здравите тъкани.

Според научното издание Science Transiationai Medicine това е първата ваксина в историята, с помощта на която са успели да отстранят напълно меланома в мишки.

Ваксината представлява диск, пълен с порест биологично разградим полимер, чиито кухини са запълнени със специални молекули. Това са група молекули, прикрепващи се към рецепторите на т. нар. дендритни клетки. В резултат те се активират.

При активирането дендритните клетки преминават през порите на имплантанта и също встъпват във взаимодействие с неговите агенти – специфично вещество, носещо информация какви клетки трябва да се унищожат от имунната система. С помощта на дендритните клетки тази информация попада в близкия лимфен възел, който започва изработването на специфичните Т-клетки на имунната система, предназначени за унищожаване на раковите тъкани.

Разработената от нас ваксина представлява успешно съчетание на инженерен и имунологичен подход към лечението на рака“, твърди в статията проф. Дейвид Муни, цитиран от lekar.bg.

Ваксината, разработена от харвардските учени, препрограмира клетките директно в организма на болния, а след това те стават високоефективни. Тя представлява 8-милиметров пластмасов диск, който може да бъде имплантиран под кожата в произволен участък от тялото на пациента, напр. ръката.

Действието на ваксината се разпространява само върху поразените тъкани и не засяга здравето, както това често става в случаите с другите противоракови методи. Освен това резултатът от въздействието на ваксината в организма формира дълговременен имунитет към раковите клетки подобно на имунитета към вируси или бактерии, което позволява да се избегне повторното развитие на рака.

Снимка: sxc.hu