Ваксина срещу малария премина успешен тест

Успешен тест на ваксина срещу малария осъществиха учените.

Международна група медици успешно приключи изпитанията върху доброволци на ваксина срещу малария, което открива пътя за нейното индустриално производство в близко бъдеще. Това се казва в статия, публикувана в списание Science, цитирана от световните агенции.

Маларията е широко разпространена в тропическите страни на Азия, Африка и Южна Америка, където от нея страдат от 300 до 500 милиона души. По данни на Световната Здравна Организация, ежегодно от малария умират над 1 милион души. Разработването на ваксина се затруднява, защото паразитите плазмодии могат да съществуват в различни форми в човешката кръв и организма на комара.

Робер Седер от Националния институт за алергия и инфекциозни болести и неговите колеги са разработили ваксината срещу малария, чийто основен компонент са самите паразити, които не са способни да се делят. Разработването на тази идея беше затруднено от невъзможността да се отгледат подобни плазмодии. По тази причина се налага те да бъдат добивани от вътрешностите на комара.

Седер и неговите колеги са разработили метод, който позволява да се получат достатъчно такива плазмодии за ваксината. Тя се състои от два компонента – облъчени от радиацията комари и специални инструменти, необходими за извличането на паразитите от насекомите. Тъй като отслабените плазмодии живеят кратко, учените ги замразяват и съхраняват в такъв вид до ваксинацията, пише агенция БГНЕС.

Биолозите са тествали ваксината на 40 доброволци, които никога не са боледували от малария. Половината от тях е била имунизирана четири пъти в течение на четири месеца, а другата – пет пъти в течение на половин година. При първия случай 80% от хората са придобили имунитет от маларията, а при втория – всички участници в експеримента.

Въпреки това не трябва да мислим, че тази ваксина ще се появи скоро по аптеките. Причината е в нейната висока себестойност и това, че все още не е много удобна за прилагане, особено в страните от Третия свят, където липсват елементарни условия

Снимка: Ragnhild Brosvik