Ваксина удължава живота при рак на мозъка

Учени удължават живота на хора с тумори в мозъка чрез ваксина.

Ваксина удължава с години живота на болните с рак на мозъка, пише bestdoctors.bg.

Ако средната преживяемост на тези пациенти е само осем месеца от момента на поставянето на диагнозата, то при прилагането на определена имунотерапия, достъпна в Западна Европа, болните живеят години, увери Стефан Ван Гол, световен невроонколог, практикуващ в Белгия.

Тревожна статистика посочва, че в България броят на пациентите с рак на мозъка непрекъснато се увеличава, като към момента с коварното заболяване се диагностицират по 300 души годишно.

Причината болните да се множат, специалистите свързват с общото застаряване на населението.

Положителното е, че у нас държавата вече е отделила 300 000 лева, с които да започне изграждането на център, в който новият метод на лечение да бъде достъпен.

Така страната ни ще се превърне в първата в Източна Европа, която да предлага имунотерапия срещу тумори в мозъка. За да стане това факт обаче са нужни още около 500 000 лева, посочват специалисти.

Себестойността на подобен тип лечение е от порядъка на 25 000 евро на пациент и ако в страни като Германия то се покрива от здравноосигурителните институции, то у нас тази стъпка все още е много далече, допълват още експерти.

Снимка: David Foltz