Ваксините значително намаляват риска от дългосрочни последици от КОВИД-19

ваксина срещу коронавирус

Осем от десетте най-често съобщавани симптома при коронавирус са докладвани между 50 и 80% по-рядко сред лица, които са получили поне две дози ваксина срещу КОВИД-19, в сравнение с тези, които не са ваксинирани.

Ваксините значително намаляват риска от дългосрочни последици след преболедуване от КОВИД-19, установиха израелски учени, цитирани от агенция БТА.

В изследването участниците с поставени две дози от препарата на компанията Pfizer изпитват обичайните симптоми при продължителна инфекция между 50 и 80 процента по-рядко от хората, които не са ваксинирани.

Ръководител на израелския научен екип е проф. Майкъл Еделщайн от университета Бар-Илан.

Близо 3500 възрастни са се включили в изследването, проведено между март 2020 г. и ноември 2021 г. Те са отговорили на различни въпроси, свързани с новия коронавирус и ваксинационния си статус.

Повече от половината от участниците (2447 души) не съобщават за преболедуване от КОВИД-19, а 951 отговарят, че са били заразени. От тези, които са били инфектирани, 637 (67%) са получили поне две дози от ваксина.

От общия брой на неболедувалите 21 (0,9%) са получили една доза, 1195 (48,8%) – две, 744 (30,4%) са с поставени три дози, а останалите са без поставен препарат срещу КОВИД-19 (19,9%).

Изследователите сравняват отговорите на ваксинираните и преболедували доброволци за състоянието им след преминаването на острата фаза на инфекцията с тези на хората без ваксина.

След коригиране на фактори като възраст и изминало време между заразяването и провеждането на анкетата, учените установяват, че ваксинирането с две или повече дози от препарата на Pfizer е свързано с намален риск от най-често срещаните симптоми след преболедуване от КОВИД-19. Сред тях са умора, главоболие, слабост в крайниците и постоянна мускулна болка, като те са по-малко при ваксинираните съответно с 62 процента, 50 процента, 62 процента и 66 процента. Рискът от други разпространени симптоми, сред които недостиг на въздух, при ваксинираните е намалял с до 80% спрямо участниците, на които не е поставен препарат срещу новия коронавирус.

Проучването допринася към оскъдната информация до момента по отношение на въздействието на ваксинацията при продължителен КОВИД-19.

„Не разбираме напълно какво се случва през месеците и годините след преболедуване по отношение на физическото и психическото здраве“, казва водещият автор проф. Майкъл Еделщайн. „Тъй като изглежда, че дългият КОВИД-19 засяга много хора, за нас беше важно да проверим дали ваксините могат да помогнат за облекчаване на симптомите, останали и след преминаването на острата фаза на инфекцията. Става все по-ясно, че тези препарати предпазват не само от болести, но, както сочат резултатите от това проучване, и от дългосрочни, понякога променящи живота ефекти на КОВИД-19.“

До каква степен ваксините предпазват от продължителна инфекция обаче не е много ясно.

Това е първото проучване в рамките на проект за проследяване на голяма група хора от всички сектори на израелското общество, за да се установи въздействието на ваксините върху качеството на живот и въздействието им върху човешкия организъм в дългосрочен план.

Данните от изследването са публикувани в списание „Nature“ на 26 август 2022 г.

Снимка на ваксини срещу коронавирус: torstensimon / Pixabay