Ваксини срещу ебола пред одобрение

ебола

Две експериментални ваксини срещу ебола са на път да бъдат одобрени.

Две експериментални ваксини срещу вируса на хеморагичната треска ебола са се оказали обещаващи за превенция на опасната болест поне в рамките на една година. Това сочат резултатите от клинични изследвания, публикувани в специализираното издание New England Journal of Medicine.

Изследванията са направени върху 1 500 души в Монровия, Либерия. Участниците в тях са получили ваксина, която е в процес на тестване, или плацебо.

Първата ваксина 5370747 е създадена от канадски учени по инициатива на канадското правителство и лиценз за нея в момента имат фармацевтичните компании Merck, Sharp и Dohme Corporation. Втората ваксина срещу Ебола, cAd3-EBOZ, е разработена от Центъра за изследвания върху ваксините на Американския институт за алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. След един месец 84% от пациентите, ваксинирани с rVSV-ZEBOV са развили антитела. Година по-късно 80% от тях все още са с имунитет срещу ебола.

При втората експериментална ваксина cAd3-EBOZ, 71% са развили антитела след един месец, а 64% в края на едногодишния тестов период все още са защитени.

Ваксините са показали леки странични ефекти при някои от пациентите като главоболие, мускулни болки и умора.

Епидемията ебола уби повече от 11 000 души в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне от края на 2013 и 2016 г., припомнят агенциите АФП и БГНЕС.

В момента в процес на разработване са около 15 ваксини срещу силно заразния вирус. Според експерти още до началото на 2018 г. ще бъдат одобрени първите ваксини в рамките на ускорена процедура.

Снимка на вирус ебола: CDC Global