Варикоцеле засилва риска от диабет и сърдечни заболявания

мъж

Учени откриха връзка между варикоцеле и диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Американски учени откриха връзка между симптомите на варикоцеле – появата на разширени вени в лявата част на мъжкия тестис, което може да доведе до безплодие, нарушаване на обмяната на вещества и възникването на сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Andrology, посочва в статия-резюме Science Daily.

Смята се, че кръвта, която постъпва усилено през разширените вени, нагрява тестисите повече, отколкото е нормално. Заради това се нарушава половата функция, произвежда се по-малко сперма и тестостерон – мъжкия полов хормон.

Варикоцеле предизвиква болка в областта на гениталиите и намалява плодовитостта. В тази ситуация се прави операция – премахва се или се връзва вената на левия тестис.

В повечето случаи заболяването протича без симптоми, затова то не се лекува, а се наблюдава неговото развитие.

В същото време ниското равнище на тестостерон тревожи медиците. То е свързано с нарасналия риск на обмяната на веществата и появата на сърдечно-съдови заболявания, отбелязва водещият автор на статията Нанси Уан от Медицинското училище на Станфордския университет. Никой до момента не е изследвал връзката между варикоцеле, тестостерона и тези заболявания, каза тя, цитирана от агенция БГНЕС.

Уан и нейните колеги са анализирали данните за здравето на американците, които се пазят в базата данни на Truven Health Marketscan. Това са 77 милиона застрахователни случая, станали с пациенти, започвайки от 1996 г. Учените са открили, че в периода от 2001 до 2009 г. мъжете в репродуктивна възраст с диагностицирана варикоцеле са над 44 хиляди случая.

Изследователите са проследили историята на заболяването в течение на три години след поставяне на диагнозата. Те са се интересували дали тези пациенти са развили диабет или сърдечно-съдови заболявания. За сравнение учените са анализирали и историята на заболяване на мъже без варикоцеле, които са страдали както от безплодие, така и напълно здрави.

Анализът на данните е показал, че мъжете с тази диагноза по-често са ходили на лекар във връзка със сърдечно-съдови заболявания, диабет или хиперлипидемия – състояния,при което има високо ниво на мазнини в кръвта. Тук се наблюдавала много ясна връзка.

Тогава медиците са проучили всеки случай по отделно: на пациентите с видими симптоми на варикоцеле и на тези при, които болестта е протичала без симптоми. Те са искали да установят, доколко различните прояви на болестта са свързани с риск от възникването на диабет, хиперлипидемия или сърдечни проблеми.

Повишеният риск от тези заболявания след това е бил проследен само при пациентите с явни нарушения на фертилността и болки в тестиса. При анализа на безсимптомната варикоцеле такава връзка не е открита. Ако варикоцеле наистина не се проявява в симптомите, тогава наблюдението на пациентите е разумен подход, заяви доцент Майкъл Айзенберг, един от авторите на статията.

Изследването не е обхванало всички американци, но неговите резултати позволяват на лекарите да се грижат по-добре за мъжкото здраве. Ако се знаят рисковите фактори, тогава може да се предотврати развитието или напредъка на сърдечно-съдовите заболявания и нарушаването на метаболизма. Авторите на изследването искат да установят дали варикоцеле играе роля при възникването на тези болести или е симптом за влошаването на здравето.

Снимка на мъж край море: Enrique Lin