Вафла с меламин в българските магазини

Здравните власти откриха вафли с меламин в българските магазини.

В официалния сайт на Министерството на здравеопазването, публикувано на 6 април, 2009, се казва, че “във връзка с писмо от 3.04.2009 г. на Българска национална асоциация на потребителите до Столична РИОКОЗ, с информация за установено наднормено количество меламин в партида вафли, Министерството на здравеопазването е уведомило съответната РИОКОЗ, която веднага е разпоредила фирмата-производител да изтегли от пазара продуктите от посочената партида.

Към момента са изтеглени всички количества от продукта. Извършена е проверка в предприятието-производител. Не са установени съставки, внос от трети страни. Взети са проби от съответната партида, както и от съставката на млечна основа, вложена в продукта, която е с произход от ЕС. Пробите ще бъдат изпратени за анализ в лабораторията в Германия и се очаква резултатите да бъдат получени до края на седмицата.

Ето и кратко интервю на главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев по Дарик радио:
Производителят сам ли е изтеглил партидата?
Производителят е изтеглил партидата по разпореждане на РИОКОЗ – Софийска област.

Проверено ли е дали всичко е изтеглено?
Не, защото за да се направи такава проверка, трябва да се опомене марката вафли и партидният номер, с което на практика ще излезе от анонимност производителят, но срокът на годност е до утре, така че не очакваме да се продават вафли с изтекъл срок на годност.

Какъв е рискът, ако често консумира храни с меламин над нормата?
Специално за конкретния случай е открито количество малко над два пъти и малко над нормата. Специалистите коментират, че трябва да се изяде изключително голямо количество вафли, за да настъпят някакви увреждания на организма от меламина. Той уврежда основно отделителната функция, бъбреците. Едва ли някой си позволява да изяде 40-50 вафли на ден, за да получи такова увреждане. Пробите са изпратени в Германия и очакваме резултати до края на седмицата.

Zdraven.bg пък иска да попита Здравното министерства защо укрива от населението марката вредна вафла с меламин и защо с това неупоменаване на производителя застрашава здравето на всички ни за сметка на икономически интереси? Ако аз съм си купила вафлата точно преди да бъде изтеглена от пазара, не трябва ли да знам, че тя съдържа меламин?

Припомняме, че китайското правителство осъди чиновници на смърт и на други даде доживотни присъди за разпространеното в Китай бебешко мляко с меламин, причинило смърт на кърмачета.

Това обаче не е първият случай с проблем при разпространението на вафли в България, които е разследвал РИОКОЗ напоследък, разкри Zdraven.bg. Здравни инспектори в Хасково откриват вафла Боровец с нередовен етикет, пише haskovo.info на 3 юли, 2008 г. По този повод директорът на дирекция “Държавен здравен контрол” към РИОКОЗ д-р Стефка Младенова съобщава пред медията, че основните пропуски са неизписване на името на производителя, условията на съхранение на продукта и липсата на пълния състав на захарното изделие.

Снимка: sxc.hu