Вдигане на тежести понижава риска от диабет при мъжете

Вдигане на тежести понижава риска от диабет при мъжете, твърдят експерти.

Редовната тренировка с вдигане на тежести намалява вероятността от развиване на най-честата форма на диабет при мъжете с 34%. Ако към това се прибавят и аеробни упражнения като интензивно ходене или тичане, ползите могат да са още по-големи, установили учените.

Изследователите анализирали данни на 32 000 американци, участвали в проучване на последиците от начина на живот върху здравето. В периода на изследването от 1990 до 2008 г. общо 2278 участници развили диабет тип 2.

Предишни изследвания показаха, че аеробните упражнения са от голямо знамение за превенцията на диабет от втори тип. Но за много хора е трудно да правят аеробни упражнения. Новите резултати показват, че тренировка с вдигане на тежести до голяма степен може да послужи като алтернатива на аеробните упражнения за предотвратяване на диабет от втори тип, заяви ръководителят на изследването Андерс Гронтвед от университета в Южна Дания, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследването показало също, че дори най-скромните тежести, вдигани по време на тренировка, могат да намалят опасността от диабет. Участниците били разделени според това дали тренират с тежести между 1 и 59 минути, 60 и 149 минути или поне 150 минути на седмица. В съответните групи вдигането на тежести намалило риска от диабет с 12%, 25% и 34% спрямо мъжете, които изобщо не тренирали.

Най-активните мъже, които правели поне 150 минути аеробни упражнения и поне 150 минути вдигане на тежести седмично, намаляват риска от диабет с близо две трети, установили още учените.

Снимка: Yasunobu Hiraoka

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: