Вдига се възрастта на новорегистрираните с ХИВ

ХИВ

Вече всеки шести новорегистриран с ХИВ е над 50 години.

Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести новорегистриран случай е на пациент на възраст над 50 години, става ясно от статистика, публикувана в списание Lancet и цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Двете най-рискови групи, податливи на вируса на СПИН, са хомосексуалните мъже и лицата, употребяващи наркотици интравенозно.

Нашите открития обаче показват нова посока, в която епидемията се развива, посочва водещият автор на изследването Лара Тавоши. Те показват важността да се гарантира, че хората от всички възрасти трябва да бъдат насочени по подходящ начин към необходимите здравни услуги.

През 2013 г. експерти от Съвместната програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изчислиха, че 4,2 милиона души на възраст над 50 години живеят с ХИВ по света, като 1/5 от тях се намират в Европа или в САЩ.

Тавоши, изследовател в Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Швеция, разгледала здравни досиета от 2004 до 2015 г. През този период броят на възрастните хора, диагностицирани с инфекцията, се е увеличил в 16 европейски страни.

Честотата на новите случаи с ХИВ сред хората над 50-годишна възраст в 31 страни – Европейският съюз заедно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия – нараства средно с повече от 2% всяка година. Честотата сред възрастните мъже е била четири пъти по-висока, отколкото при по-възрастните жени. Новите случаи сред младите хора междувременно остават на стабилно ниво.

Нашите констатации показват необходимост от предоставяне на всеобхватни програми за превенция на ХИВ, насочени към възрастните хора в Европа, каза Тавоши.

Сред необходимите мерки са по-лесен достъп до презервативи, по-добри възможности за изследвания, включително комплекти за самостоятелни тестове и по-добре организирано лечение, каза тя в изявление. Това трябва да помогне за предотвратяване на по-нататъшно предаване и намаляване на риска от тежки усложнения, което е от изключителна важност сред възрастните хора, тъй като при тях рискът от смъртност е по-висок.

След като епидемията от СПИН избухна през 80-те години на миналия век, 76,1 милиона души бяха заразени с ХИВ, а около 35 милиона души починаха. Само през 2016 година болестта отне живота на 1 милиона души, а други 1,8 милиона бяха заразени, сочат данните на ООН.

Снимка: NAID