Веганите не бива да се лишават от витамин B12

татарски бифтек

И веганите трябва да приемат витамин B12.

Британски доктор предупреждава веганите, да не вярват, че витамин B12 не им е необходим.

Хората, решили да преминат към хранителен режим без животински продукти, каквото е веганството, могат да разчитат на ползи за здравето като отслабване и понижаване на холестерола.

Веганите обаче трябва да са наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени.

Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдават недостиг на витамин B12.

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може се приема и като хранителна добавка под формата на таблетки с изкуствено извлечена форма на витамин B12.

А лишаването от хранителните ползи на продукти като месо, яйца и мляко, повишават риска от недостиг на витамин B12. А дефицитът на витамин B12 предизвиква умора и депресия и увеличава риска от инсулт.

Учените обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на веганския режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри.

Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти, имат по-здрава кожа и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

А лишаването от хранителните ползи на продукти като месо, яйца и мляко, повишават риска от недостиг на витамин B12. А дефицитът на витамин B12 предизвиква умора и депресия и увеличава риска от инсулт и счупване на костите.

“Опасно за здравето е, когато младите хора станат вегани и не си набавят витамин B12, а това може да доведе до сериозна невропатия – увреждане на нервите”, обяснява Том Сандерс, професор по здравословно хранене в Кингс Колижд в Лондон, в интервю за британското издание The Guardian.

Можете да прочетете и кои са най-добрите естествени източници на витамин B12.

Снимка на татарски бифтек: Рита Е.